To home (logo)

Vermist: Selmer-Maccaferri gitaar nr 378

Recent heeft onze HCdF stichting een belangrijke erfenis gekregen. Uit het legaat van de recent overleden Eddy Christiani hebben we een groot aantal vinylplaten verworven en ook een originele Selmer/Maccaferri gitaar (D-hole), waar Joseph Reinhardt (de broer van Django) jarenlang op gespeeld heeft. Dit is dus een gitaar met een enorme cultuurhistorische waarde. Probleem alleen is dat de gitaar ontvreemd is. De stichting HCdF is actief op zoek naar deze gitaar (serienummer 378), in deze nieuwsbrief leest u meer. Helpt u ons?

In de laatste Quintette van 2016 meldden we al dat gitarist, zanger en HCdF erelid Eddy Christiani op 24 oktober 2016 was overleden op de gezegende leeftijd van 98 jaar. We schreven een passend In Memoriam in de Quintette. Christiani had een nadrukkelijke klik met de muziek van Django Reinhardt. Zelf had hij Django Reinhardt maar 1 minuut live zien spelen rond 1935 (als 17-jarige tussen een eigen optreden door), toch was dit wel 1 minuut die zijn leven getekend heeft. We weten ook dat Christiani in 1937 van zijn eerste opbrengsten van een concert een Selmer-Maccaferri D-hole gitaar heeft gekocht. In 1997 werd Eddy Christiani erelid van de stichting HCdF. Hij vertrouwde mondeling aan onze toenmalige voorzitter Georg Lankester toe dat mocht hij komen te overlijden er een mooie verrassing voor de Stichting HCdF zou wachten. Onze verbazing is toch groot als op 10 februari 2017 blijkt wat die beloofde verrassing is. De executeur van het testament meldt ons dat Christiani aan de Stichting HCdF zijn Selmer/Maccaferri gitaar nummer 378 heeft nagelaten, dit is de gitaar waar Joseph Reinhardt jarenlang op speelde.

Maar wat blijkt? Deze gitaar is van de aardbodem verdwenen! De executeur kan de gitaar in de inventaris niet meer vinden, de gitaar is ontvreemd in de periode dat Christiani verhuisde van zijn huis in Amstelveen naar een zorgcentrum in Aalsmeer. Eddy Christiani had deze gitaar al heel lang in bezit, volgens sommige getuigen wel meer dan 60 jaar. De betreffende Selmer/Maccaferri gitaar is genummerd 378. Er zijn minder dan 1.000 Selmer gitaren ooit gebouwd, waarvan er nog circa 200 op de radar staan. Deze gitaren zijn dus buitengewoon zeldzaam, gemiddelde prijs is in de internationale handel is significant. Deze nummer 378 werd waarschijnlijk in 1934 gebouwd. We hebben gelukkig een foto van deze gitaar opgespoord in hoge resolutie, op de foto is niet alleen goed het (genummerde) binnenwerk te zien, ook hebben we een gedetailleerd beeld van het voorblad van de gitaar, deze leest als een unieke vingerafdruk.

We weten op dit moment dat Eddy Christiani in de periode 2011-2014 (3 jaar) een broze gezondheid had (lichamelijk en geestelijk) en dat er in 2014 een verhuizing uit Amstelveen naar een verzorgingshuis in Aalsmeer heeft plaatsgevonden. Ergens in die periode is de Selmer/Maccaferri gitaar waarschijnlijk ontvreemd. Het is vrij onwaarschijnlijk dat Christiani deze gitaar heeft weggegeven of heeft verkocht. Gezien het vermoeden van onrechtmatige vervreemding (diefstal) hebben we inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Maar we hoeven niet te verwachten dat er een team van rechercheurs nu die gitaar boven water gaat halen.

Het is al een grote teleurstelling dat deze gitaar voor dit moment verdwenen lijkt, de teleurstelling zou nog groter zijn als deze gitaar (toch) in de handel opduikt en er mensen zijn die zich daarmee verrijken. We zijn dus een stevige en openbare speurtocht gestart naar deze gitaar. En we loven een beloning van € 2.000 uit voor de gouden tip die leidt naar het retourneren van deze gitaar aan ons. We gaan het gehele internationale gypsy jazz ecosysteem informeren, zodat ook iedere handelaar weet dat handel in deze gitaar naar alle waarschijnlijkheid heling betreft. De gitaar is ook aangemeld bij Interpol. En we overwegen mediakanalen in te schakelen met programma’s als Opsporing Verzocht om deze gitaar op te sporen.

De stichting komt graag met bekenden van de heer Eddy Christiani in gesprek om uit te vinden wat de scenario’s zouden kunnen zijn wat er gebeurd is. Wat is nu precies de geschiedenis van deze gitaar en hebben we aanknopingspunten om uit te vinden wat er aan de hand is? Zit hier misschien een verzamelaar achter, criminelen of boze vermeende familieleden? Of heeft Eddy Christiani de gitaar in wat verwarde toestand (verminderd toerekeningsvatbaar) weggegeven?

Als u ook maar enige tip of vermoeden heeft, neem dan direct contact met ons op! Uw tip kan ook een hoop waard zijn, de gouden tip levert € 2.000 op! En vanzelfsprekend houden we u op de hoogte van het vervolg.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF