To home (logo)

Impressie Concertmiddag 25 oktober 2015

Op zondag 25 oktober 2015 organiseerde onze Stichting Hot Club de France (HCdF) haar halfjaarlijkse concertmiddag. Vaste thuisbasis is inmiddels grandcafé Le Mélangeur aan het Marktplein in Geldermalsen, een locatie die opperbest is voor akoestische optreden voor grotere gezelschappen. De middag begon om 14:00 uur met het jazzkwartet ‘Quatre Tickets de Swing’. Deze enthousiaste groep werd eind 1999 geformeerd en bestaat uit muzikanten uit Zwolle en omgeving, allen met vele jaren band-ervaring. Inge Alberts is de zangeres, Peter Swart speelt klarinet en saxofoon, Arthur Siero de ritmegitaar, Eric van Buijsen de contrabas en Georg Lankester verzorgt de sologitaar. Quatre Tickets de Swing speelde een heerlijke onafgebroken set van 5 kwartier voor de reeds volle zaal. Meer dan 200 liefhebbers zaten gezellig te luisteren naar het brede repertoire van Quatre Tickets de Swing. Zangeres Inge Alberts heeft een prachtige stem en dictie voor onder meer de Franse chansons die de band speelde. En Peter Swart varieerde heerlijk met klarinet en saxofoon.

In de muzikale pauze mocht Georg Lankester gelijk weer terug op het podium. Hij was in 1983 oprichter van de Stichting Hot Club de France en 22 jaar lang voorzitter. Menno van der Reijden nam van hem in 2005 de voorzittershamer over. En in de pauze van het concert droegen zij beiden de voorzittershamer over aan Melvin Könings. Na deze formaliteiten startte de hoofdact van de concertmiddag: ‘Het Rosenberg Trio’.

Simpelweg de meest beroemde en ervaren gypsy jazz formatie ter wereld. Nonnie Rosenberg (contrabas) had de avond voorafgaand aan het concert per ongeluk een kleine ellenboog in zijn gezicht gekregen, zijn oog zat iets dichter dan normaal met wat blauwige kleur er omheen. Gelukkig kon hij nog prima bassen en hoefde hij geen piratenlap voor, wel zette hij een stoere zonnebril op. Met Stochelo Rosenberg op de solo gitaar en Nous’che Rosenberg op ritmegitaar ging het trio als een speer en vandoor. En het magische was: met 200 man (m/v) publiek ademloos luisterend ZONDER versterking. Een volledig akoestisch concert, dan komt alle nuance en dynamiek volledig tot zijn recht. Het trio speelde onafgebroken een set van 1,5 uur, het publiek zat op het puntje van de stoel. Halverwege het concert knapte er een snaar van Stochelo’s gitaar, mooi is dan het vakmanschap te zien: nummer gewoon afmaken (met iets andere grepen) en dan binnen 45 seconden een nieuwe snaar er op draaien (als een Formule 1 bandenwissel). Aan het einde van het concert werden de leden van het trio in het zonnetje gezet met een erelidmaatschap van de stichting HCdF. Hun verdienste voor deze muziekstijl is bijzonder groot, het trio vormt een inspiratie voor velen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF