To home (logo)

CD recensie “Sunny Street Swing”

 

In de loop van 2015 heeft Nick Sansone een geweldig album ontwikkeld met zijn band. The Slow Swing Movement. Met een kickstarter aanpak werd vooraf crowdfunding verzorgd, zodat de groep muzikanten in een studio aan de slag konden. Nick verzamelde zijn favoriete muzikanten om zich heen, met Stefan Koppenaal op lead guitar, Jo Sansone op viool en vocals, Martijn van den Brink op contrabas en Nick zelf op slaggitaar. Een kwartet samenstelling dus.

Stefan Koppenaal timmert al jaren aan de weg als begenadigd gitarist. Nick Sansone zat al enige jaren te mopperen dat er geen cd van Stefan zelf was. Toen er voldoende materiaal en muzikanten verzameld waren heeft de groep de sprong in het diepe gewaagd. Het voorjaar stond in het teken van materiaalkeuze en het regelen van de financiering. In augustus toog de groep naar de studio van Dominique Nelis in Genk, dezelfde studio waar Rino van Hooijdonk zijn prachtige album met Tcha Limberger opnam in 2014. De naam van de band “The Slow Swing Movement” verwijst niet zo zeer naar het tempo van de nummers, maar trends als slow food: mooie en lekkere dingen die even de tijd vragen om te ontwikkelen en te consumeren. Het album werd “old school” opgenomen, dus zonder overdubs, gewoon in één keer knallen met een handvol ouderwetse microfoons.

Dan het resultaat: een bonte verzameling van 14 nummers (met een geheim 15e nummer). Er staan een paar gouwe ouwe nummers op, zoals Minor Swing, Souvenirs en Melodie Au Crepuscule, die vrij dicht tegen het arrangement en de klank van Django Reinhardt worden gespeeld. Noem het covers, het zijn in ieder geval mooie versies, met bijvoorbeeld in het nummer Souvenirs een prachtige flagolettensolo van Koppenaal. Dan staat er een setje jazzstandards op zoals It’s Allright With Me, East Of The Sun en Jeepers Creepers, die lekker consistent in de gipsy jazz stijl worden opgepakt. Echt pakkend wordt het album pas bij de wat minder bekende nummers en de eigen composities.

Zo componeerde Stefan zelf het nummer Sunny Street Swing, vernoemd naar de Utrechtse Zonstraat waar Stefan frequent repeteerde. Een lekkere pakkende melodie met ook een knipoog naar de jazzstandard Sunny Side Of The Street. Ook componeerde Stefan twee walsen, veel gypsy jazz muzikanten tonen hun meesterschap juist in de wals. Of het nummer Valse Start met de start van de Tour de France in Utrecht te maken heeft moeten we nog eens navragen, het klinkt in ieder geval prachtig. En de Valse Lancastrienne is een eerbetoon aan erelid Georg Lankester.

Op de nummers als Slow Boat To China en Stars Fell On Alabama komt de prachtige stem van Jo Sansone kristalhelder naar voren. Ze zingt vrij hoog (voor het jazz repertoire) en natuurlijk met een mooi Brits accent. Daarmee heeft ze een heel eigen stem in dit repertoire, daar willen we graag meer van horen! Het album eindigt met 15 minuten stilte en dan (ineens) weer Minor Swing. Als een niet-aflatende jazzpuls, muziek die maar blijft komen. Dit album is een aanrader voor de liefhebber en online verkrijgbaar via www.stefankoppenaalandtheslowswingmovement.bandcamp.com

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF