To home (logo)

IN MEMORIAM Eddy Christiani

Op de gezegende leeftijd van 98 jaar is op 24 oktober 2016 gitarist, zanger en HCdF ere-lid Eddy Christiani overleden. De populaire muzikant werd beroemd met liedjes als Zeemanshart, waarvoor hij in 1952 als eerste Nederlander een gouden 78-toerenplaat won. Als 17-jarige tijdens een optreden in Amsterdam rond 1935 hoort Eddy dat zijn idool Django Reinhardt in Negro Palace (later Palace) op het Thorbeckeplein aan het spelen is. Tijdens een kwartiertje pauze rent hij er snel naar toe en kan vanaf de ingang nog even een minuut naar binnen kijken. Hij moet weer terug maar heeft de Selmer gitaar van Django gezien en een sextool-akkoord (G6) in zijn hoofd geprent. Eddy vertelt later: De muzikant die ik het meest bewonderde, heb ik in mijn hele leven misschien zestig seconden mogen zien.

Eddy maakt in 1937 (19 jaar oud) zijn eerste eigen compositie Sunny Madeira (It’s The Land Of My Own) gebaseerd op de accoorden van Lulu’s Back In Time. Op 31 mei 1938 maakt hij zijn radiodebuut als zanger/gitarist van de Nederlandse Hot Club met het door hem gezongen nummer Blue Moon in het AVRO radioprogramma ‘Licht en Vrolijk’. Eddy woont bij John de Mol thuis in en het lukt hem om af en toe nog wat werk te vinden. Met goede verdiensten van radiooptredens koopt Eddy naar het voorbeeld van Django Reinhardt een Selmer Maccaferri D-Hole Jazz gitaar bij muziekhandel Weerts op de Singel. In 1941 neemt Christiani als eerste Nederlandse gitarist een electrische gitaarsolo op in Ons Gebouw in Hilversum. The Windmill is een door hemzelf geschreven instrumentaal nummer. Daarna scoort hij vele hits in Nederland. In 1965 begeleidt Eddy Christiani met onder meer Jan Blok (ook op gitaar) Stéphane Grappelli tijdens een TV optreden in Nederland. Later noemde Christiani deze opname het muzikale hoogtepunt van zijn carrière. Hij begeleidde Grappelli op slaggitaar, louter dienend. Van 1975 tot 1985 presenteert Eddy op de TROS radio (Hilversum 4) zijn eigen programma “Guitariteiten”, waar al zijn eigen favorieten zoals Eddie Lang, Lonnie Johnson, Eddie Durham, Django Reinhardt, Charlie Christian, Chet Atkins, Eddie Bickert, Karl Press en bijvoorbeeld Barney Kessel uitgebreid aan bod komen.

In 1997, als de Stichting Hot Club de France al weer 14 jaar bestaat, krijgt Eddy Christiani het ere-lidmaatschap van de HCdF stichting aangeboden. Ook Frans Poptie wordt dan in het zonnetje gezet. Uit het verslag van toen blijkt dat Georg Lankester meldde dat Christiani en Poptie in de jaren net na de oorlog de zigeunerjazz naar Nederland hebben gehaald. Zij hebben de ogen en oren van het Nederlandse publiek voor deze muziekvorm geopend. Juist om die reden krijgen ze een erelidmaatschap aangeboden. Christiani en Poptie, die toch al wat lauweren hebben geoogst, zijn werkelijk geroerd als ze de oorkonde in ontvangst nemen. Eddy Christiani was één van de markantste Nederlandse muzikanten, een muzikaal monument in memoriam.

Met dank aan de website www.christiani.jimdo.com

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF