To home (logo)

11 juni tonen wij de film Django

Op donderdag 9 februari ging tijdens de zogeheten Berlinale, het Internationaal Filmfestival Berlijn, de film ‘Django’ in wereldpremière. Deze Franse dramafilm gaat over het leven van Django Reinhardt. De muziek in de film wordt verzorgd door het Nederlandse Rosenberg Trio. In mei komt deze film in de Nederlandse filmhuizen. Als Stichting Hot Club de France Nederland organiseren we op 11 juni 2017 een speciale vertoning, met live muziek en fijne gesprekken.

Regisseur van de film is Étienne Comar en de hoofdrollen zijn voor Reda Kateb (als Django Reinhardt), Cécile de France (als Louise de Klerk), Bea Palya (als Naguine), Johnny Montreuil (als Joseph Reinhardt) en Raphaël Dever (als Louis Vola). De film gaat vooral over de vlucht van Django Reinhardt uit het door de nazi’s bezette Parijs in 1943. Berlijns Filmfestivaldirecteur Dieter Kosslick bestempelt de film als een “aangrijpend overlevingsdrama”. Het is natuurlijk heel bijzonder dat uitgerekend een film over de Duitse bezetting in Frankrijk juist in Berlijn in wereldpremière ging.

De film Django is een bewerking van het geromantiseerde boek van Alexis Salatko. Het is dus een wat aangedikte interpretatie van wat een aangedikt boek. Kijkers moeten dus niet naar de film kijken alsof het een feit-gedreven documentaire is. Het verhaal en de geschiedenis is op vele onderdelen simpelweg verzonnen. En dat past ook een beetje in de magische sfeer die rond de oorlogsjaren van Django (en de rest van zijn leven) hangt. Een recensent van de IndieWire die de film gezien heeft schreef: “The film is a bit patchy when it comes to negotiating Reinhardt’s transition from dispassionate observer to bonafide member of the resistance.” Of volgens een recensent van The Hollywood Reporter: “fairly entertaining stuff but also too overcooked to be true”. Van de persconferentie hebben we nog enige quotes van de regisseur en acteurs opgetekend:
Étienne Comar (regisseur): “Voor mij persoonlijk gaat deze film over muziek met een overweldigende vitaliteit en vrijheid. Het is muziek die mij telkens raakt als ik er naar luister.”
Reda Kateb (speelt Django Reinhardt): “Ik wist eigenlijk niet veel van Django Reinhardt, behalve wat rokerige foto’s en een kleine snor. Ik kan ook geen gitaar spelen. Ik vind het wel heerlijke muziek en kende het wel uit de films van Woody Allen. Het kostte me best veel moeite om een rol te spelen die veel groter is dan ikzelf ben”.
En Stochelo Rosenberg (speelde de muziek in): “We zaten net midden in de opnames voor deze film toen ik mijn pink brak. We hebben de opnames toen maar uitgesteld tot na mijn genezing, gelukkig kon dat. Ik heb de hoofdrolspeler Reda Kateb, die nog helemaal geen gitaar kon spelen, een beetje gitaarles gegeven. Hij was toen best nerveus, maar ik heb het wat gypsy stijl uitgelegd, dat ging prima.”

Voor het Nederlandse publiek draait de film vanaf 4 mei 2017 in diverse bioscopen en filmhuizen. De Stichting Hot Club de France organiseert een “eigen” bioscoop vertoning in samenwerking met filmclub Lingefilm in MFC De Pluk in Geldermalsen op zondagmiddag 11 juni 2017. Een kaartje kost € 7,50. Het programma is als volgt:

1200 deuren open en start van live muziek (lunch is ook mogelijk)
1400 Vertoning film
1600 Nazit met live muziek en dans

Lingefilm heeft een eigen digitaal reserveringssysteem, zie www.lingefilm.nl. Reserveren wordt sterk aanbevolen, u krijgt dan een e-ticket per e-mail. U vindt MFC De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 te Geldermalsen, parkeren is gratis.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF