To home (logo)

Verslag HCdF concert najaar 2017 – deel 1

Zondagmiddag 29 oktober 2017 was het weer zover: de jaarlijkse concertmiddag van onze stichting in Schenkerij De Beurs in Geldermalsen (voorheen Le Mélangeur). Wederom een geweldige middag met veel gezelligheid, verkoop van gitaren en cd’s en vooral heel veel geweldige muziek, met als thema: eigen hot-club composities. Er werden deze keer ook professionele video-opnames gemaakt en dat zorgde voor wat extra gezonde spanning bij sommige muzikanten.

Vandaag ligt de focus op ´artiesten die actief en bijzonder zijn met eigen werk´ en het spits wordt afgebeten door het John Rijsdijk Trio, met John Rijsdijk (gitaar), Jaïr Stunt (gitaar) en Martijn van den Brink (contrabas). John Rijsdijk is echt een verhaal apart. Hij speelt rockgitaar op zijn stratocaster als Jan Akkerman en Steve Vai in hun beste dagen. (zie YouTube) Verder beheerst hij verschillende genres en het is dus niet zo vreemd dat hij zich de laatste jaren ook toegelegd heeft op de gypsy jazz en regelmatig optreedt met bekende gypsybands en –muzikanten. En nu heeft hij dan ook zijn eigen gypsy jazz trio. En wat voor een (!). Ik heb zelden iemand zo snel zien spelen, virtuoos snarenwerk van het eerste uur. Toch verliest hij zich niet in de snelheid, hij is technisch ongelooflijk goed, maar er is ook ruimte voor lyrisch, melodieus werk. Hij speelt eigen composities met titels als: You’re the ones, Swing JR, Back Then, La Memoire, Dust and wine, enz., maar geeft zelf al aan dat die titels vaak weinig te betekenen hebben, dus daar moet je niet te veel achter zoeken. Harold Versluijs schoot deze prachtige video:

De composities van John Rijsdijk zijn over het algemeen behoorlijk gecompliceerd en vragen nogal wat van de muzikanten, maar ze zijn toch vooral ook erg mooi om naar te luisteren, melodieus en afgewerkt met spetterend vuurwerk. Het publiek luistert ademloos stil toe en na elk nummer klinkt er een welgemeend, ovationeel applaus. Jaïr speelt voortreffelijk slaggitaar en mag in verschillende nummers laten zien dat ook hij wel degelijk kan soleren, net als Martijn, die eveneens een (bas)solo doet. Al met al is de ritmesectie dik in orde. Een geweldig optreden van een fantastisch trio, dat hopelijk snel een cd uitbrengt met dit eigen werk, ik kan niet wachten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF