To home (logo)

Verslag HCdF concert najaar 2017 – deel 2

Na de pauze is het de beurt aan Stefan Koppenaal. Stefan behoort tot een groep van Nederlandse gitaristen waartoe ook Fapy Lafertin, Rino van Hooijdonk en Jan de Jong behoren, die zich bezighouden met de pure stijl van de muziek van Django Reinhardt. Dat houdt in: meer focus op de melodieuze aspecten van Django’s gitaarspel en minder gericht op snelheid en virtuositeit. Stefan staat vandaag solo op het podium en begint met het prachtige “Melodie Au Crepuscule” van Django. Daarna volgen er twee eigen composities: Improvisatie 1 en Improvisatie 2. Erg mooi, knap gespeeld en fraai gecomponeerd, want ze ademen toch een eigen sfeer, maar wel in de stijl van Django.

Tot slot maakt het Lollo Meier Quartet zijn opwachting, bestaande uit: Lollo Meier (gitaar), Bert Smits (viool), Bram van Es (ritmegitaar) en Melvin Konings (contrabas). Lollo Meier groeide op in een elite-familie van zigeunermuzikanten. Hij is onder andere neef en generatiegenoot van Stochelo Rosenberg en Fapy Lafertin. De stijl van Meier is geïnspireerd op de muziek van Django Reinhardt en is zowel traditioneel, melodieus, gevoelig als opgewekt. Hij componeerde veel nieuw materiaal in deze gypsy jazz stijl en heeft daarin een eigen authentieke Django-smaak ontwikkeld. Tijdens het concert vertelt Melvin over de speciale reis van Lollo. Hij is namelijk in de zomer van 2010 in een zelfgebouwde woonwagen, getrokken door een paard, dus helemaal in oude stijl, van Liberchies naar Samois-sur-Seine gereisd om te vieren dat Django Reinhardt 100 jaar geleden werd geboren. Je snapt wel dat dit een hele onderneming was, die ook niet geheel zonder problemen verliep. Er is zelfs een documentaire van gemaakt onder de naam ‘Lollo’s journey’. Tijdens dit concert valt op dat de meeste nummers door Bert en Melvin worden aangekondigd, Lollo spreekt het liefst via zijn gitaar, dus helemaal in de stijl van zijn grote voorbeeld: Django Reinhardt. De eigen composities van zowel Lollo als Bert zijn mooi en karaktervol, de viool klinkt zoals hij behoort te klinken, net als de ritmegitaar, en Melvin speelt relaxt en swingend en zorgt (in hoofdzaak) voor de communicatie met het publiek. En dat publiek, dat geniet met volle teugen, want het Lollo Meier Quartet is duidelijk een band met zeer ervaren muzikanten. Een mooie afsluiting van een heel gezellige HCdF-concertmiddag!

Een kleine video compilatie, gemaakt door Harold Versluijs:

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF