To home (logo)

Verslag HCdF Voorjaarsconcert 2018

Op zondagmiddag 18 maart vond onze halfjaarlijkse concertmiddag weer plaats in schenkerij De Beurs in Geldermalsen. Het centrale thema dit keer was vocale gypsy jazz en het was weer een legendarische muzikale middag. De opkomst was hoog en dat is goed nieuws voor onze stichting en de muziekstijl die we promoten!

Buiten was het minus 5, binnen zaten de hot club liefhebbers. In de staart van de winter trotseerden veel mensen de snijdende kou, in schenkerij De Beurs brandde gelukkig de houtkachel. De band Eva sur Seine beet het spits af. Vooraf aangekondigd als de frisse en warme samenwerking tussen de jonge en talentvolle jazzzangeres Eva Scholten en het Thomas Baggerman Trio, keek het publiek reikhalzend uit naar deze virtuoze muzikanten. En ze maakten hun reputatie helemaal waar.

Het trio begon, met naast Thomas Baggerman zijn broer Max op slaggitaar en de Braziliaan Breno Virícimo op contrabas. Naast de uitstekende timing is het altijd een genot om naar Thomas Baggerman te kijken, de muzikanten kijken elkaar de hele tijd met pretoogjes aan. Daarna werd Eva uitgenodigd op het podium. Ze vertelde dat ze steeds vaker op muzikale reis gaat. Dan treedt ze op in het buitenland met een ander gelegenheidsformatie, met als afspraak dat zij wat liedjes van haar leren en Eva wat liedjes van hen. Op die manier had ze onlangs de jazz standard Social Call geleerd en voor deze gelegenheid speelde ze dat nummer samen met bassist Virícimo (als duo). Een prachtige uitvoering!

Een ander kenmerk van Eva sur Seine is dat deze band tekst zetten op bekende instrumentale nummers uit de gypsy jazz scene, zoals Webster en Dream of You. En dat Eva sommige solo’s van Thomas exact nadoet (of andersom?). Mooi om zo’n eigen signatuur te hebben. Het swingt de pan uit en het publiek was razend enthousiast.

De tweede band van de middag was The Rosenbergs met Johnny Rosenberg op zang en slaggitaar, Mozes Rosenberg op sologitaar en Sani van Mullem op contrabas. Dit was ook een mooie combinatie met Eva sur Seine. Want waar Eva sur Seine de lichtvoetigheid van swing uitstraalt, geven The Rosenbergs echt gas en komt zo nu en dan echt stoom uit de instrumenten van de heren. Mozes Rosenberg liet zien dat hij één van de beste gitaristen uit de huidige scene is, met een combinatie van supersnelle licks, maar ook mooie melodische solo’s. Mozes is echt een complete gitarist. Contrabassist Sani van Mullem gaf even een staaltje basles weg, met geweldige solo’s en fenomenale baslicks, zoals het basloopje van I Wish van Stevie Wonder. En Johnny Rosenberg was uitstekend op dreef op de slaggitaar, maar ook in zijn spaarzame zangnummers, waaronder Cry Me A River en I’ve Got Rhythm.

Net als bij Eva sur Seine is het een genot om naar The Rosenbergs te kijken. De interactie tussen Johnny en Sani is buitengewoon vermakelijk, juist ook in combinatie met de virtuoze solo’s van Mozes. Die weliswaar verbaal wat stiller is op het podium, maar muzikaal zijn bandleden en het publiek alle hoeken van de kamer laat zien. Bij dit concert hadden de heren er duidelijk zin in en bleef het energieniveau een uur lang van absolute topklasse.

Tussen de concerten door en na afloop werd er volop gejamd. Ook was Jan Limberger weer aanwezig met zijn gitaren handel. De Stichting HCdF zelf verkocht boeken en cd’s. Het publiek bestond uit een mooie mix van leeftijden; veel blije gezichten en langdurig applaus. Gewoon een topmiddag dus.

Hieronder een paar video fragmenten, op onze Facebook site staan nog veel meer foto’s.
 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF