To home (logo)

Hot news over de Selmer-Maccaferri-gitaar 378!

Belangrijk nieuws over de Selmer-Maccaferri-gitaar nummer 378 die onze stichting in 2017 uit de nalatenschap van Eddy Christiani had verworven. Deze originele gitaar uit 1933 is vrij beroemd, omdat deze van Joseph Reinhardt was en werd bespeeld (aldus Eddy Christiani) en decennialang het pronkstuk was uit de gitarencollectie van Christiani. Deze gitaar, die nog in originele staat is, is dus van grote cultuurhistorische waarde. Daarnaast speelt en klinkt deze gitaar echt fantastisch. Er zit inmiddels een hele geschiedenis achter deze gitaar binnen onze stichting, met een verrassende erfenis, een tijdelijke zoekraking, politieaangiftes, een bovenwaterhaling, zorgvuldige restauratie, taxatie, concerten, intensieve contacten met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, verzekeringen en noem maar op.

Eerlijk gezegd waren we als Stichting Hot Club de France Nederland in een bijzonder ingewikkelde situatie beland. Dat hebben we ook op onze website uitvoerig toegelicht en dat hield verband met aansprakelijkheid, verzekeringen, uitleenconstructies en kosten. Verkoop aan een verzamelaar in het buitenland leek een onvermijdelijk pad te worden, met als onwenselijk (maar waarschijnlijk) gevolg dat deze kostbare gitaar achter slot en grendel in een willekeurige Amerikaanse miljoenenvilla zou belanden. Kort samengevat een hele lastige knoop voor het stichtingsbestuur.

Maar we hebben belangrijk nieuws! Een donateur van onze stichting is bereid gevonden om de gitaar van onze stichting tegen marktconforme waarde over te nemen. En daarbij zijn we niet over één nacht ijs gegaan, we hebben vanuit het bestuur, samen met experts, hele goede gesprekken hierover gevoerd. De gitaar blijft daarmee definitief in Nederland, zal periodiek getoond worden aan het publiek en zal periodiek bespeeld worden voor het Nederlandse publiek. Het is geweldig dat we dat voor elkaar hebben gekregen! Hoe dat allemaal precies vorm gaat krijgen is nog aan de koper, die op dit moment zijn plannen uitwerkt. We gaan jullie daar met een interview in de december uitgave van de Quintette over informeren. Natuurlijk willen jullie als liefhebbers zo snel mogelijk van alles weten (wie is dan die koper, wat leverde de gitaar op, waar is ie?). Maar onze boodschap voor nu is “hold your fire”, dat wordt binnenkort duidelijk, daar wordt nog even op gebroed. Over de prijs doen we trouwens in ieder geval geen uitspraak, deze was marktconform.

Wel is duidelijk dat we met de financiële opbrengst als stichting ineens een flinke pot stamkapitaal hebben verworven. Dat is primair te danken aan Eddy Christiani, die hiermee een enorme potentiële impuls aan de missie van de stichting heeft gegeven: het verspreiden en bekend houden van deze muziekstijl. Dat stamkapitaal gaan we ook uitsluitend inzetten in de geest van die missie. Als stichtingsbestuur willen we daar zeer verantwoordelijk mee omgaan, we zullen deze middelen niet verbrassen of laten weglekken door te hoge gage-eisen. Onze huidige focus is om twee keer per jaar een goede concertmiddag te organiseren en vier keer per jaar een mooi magazine aan de donateurs te versturen en dat lukt aardig met de donaties die we jaarlijks ontvangen (dat is in balans). Nu er extra middelen zijn binnengekomen, kunnen we extra (nieuwe) activiteiten opzetten, zoals cd-opnames, studiedagen, festivals, boeken schrijven, noem maar op. Ideeën zijn dus van harte welkom! En ook vooral nieuwe ‘hands-on-deck’! Eenieder die een leuk idee lanceert zullen we ook vragen: “en welke vrijwilligersrol kan jij oppakken bij het uitvoeren van dat idee?”. Dat doen we niet om flauw te doen, maar omdat de Stichting simpelweg niet kan draaien (en nog meer activiteiten kan oppakken) met ons beperkte aantal bestuursleden. Kortom, het bruist in onze stichting van de goede ontwikkelingen en het jaar 2020 biedt volop kansen. Denk jij ook mee? Doe je mee? We zijn benieuwd naar jullie reacties, stuur gerust een e-mail, bel ons, spreek ons aan tijdens onze activiteiten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF