To home (logo)

Voorjaarsconcert 23 april WASO Quartet

Het voorjaarsconcert wordt dit keer heel speciaal. Op zondagmiddag 23 april 2023 treedt het WASO-Quartet op tijdens het lustrumconcert van onze Stichting Hot Club de France Nederland. Dit wordt een uniek en fantastisch concert! Deze formatie heeft aan de wieg gestaan van onze club en wat is het geweldig om vier decennia later nog steeds te kunnen en mogen genieten van deze grootmeesters.

Om de context van dit concert wat te duiden, duiken we met jullie in de geschiedenis. Toen onze stichting 40 jaar geleden begon, in 1983, was de gypsy jazz muziekstijl nog maar nauwelijks op de Nederlandse podia te horen. Modernere jazz, klassieke muziek en popmuziek hadden zo goed als alle ruimte ingenomen; muzikanten en podia waren met allemaal andere stijlen bezig. In België werd in 1975 het WASO-Quartet geformeerd, een enthousiast bandje van jonge Belgische muzikanten die verslingerd waren aan het oorspronkelijke geluid van Django Reinhardt en Stéphane Grappelli. WASO stond aan de wieg van menig muzikant die live kon ervaren wat gypsy jazz met je doet. Oprichters Koen de Cauter en Fapy Lafertin bleven jaar in jaar uit het gezicht van de band, met verschillende bandleden achter en naast hen. Geïnspireerd door de energieke optredens van het WASO-Quartet smeedden onder meer violist Hady Mouallem en de gitaristen Georg Lankester en Flip Krajenbrink met een aantal muzikale vrienden een plan om een nieuwe ‘Hot Club’-organisatie in Nederland op te richten, de Stichting Hot Club de France Nederland.

In mei 1983 vond de officiële oprichting plaats van de stichting, donateurs konden elkaar twee keer per jaar ontmoeten, ze konden platen, boeken en instrumenten uitwisselen en optredens van Django-bands bijwonen. Liefkozend werden deze evenementen ‘reünies’ genoemd. De stichting bracht elk kwartaal ook een clubblad uit onder de naam ‘Quintette’, met actualiteiten en aandacht voor historische gebeurtenissen uit de roemruchte ‘Hot Club’-jaren. Als eerste grote actie van het stichtingsbestuur werd WASO in november 1983 uitgenodigd om een concert in Utrecht te geven. Dit werd een sensationeel en onvergetelijk optreden voor alle Nederlandse Django-liefhebbers! Zo stond het WASO-Quartet aan de basis van onze stichting. Na 40 jaar maken we op 23 april aanstaande de cirkel weer rond en verwelkomen we (weer) het WASO-Quartet op ons podium. Dat wordt echt een historisch concert, daar moet je bij willen zijn!

Deze concertmiddag in Schenkerij De Beurs (Marktplein Geldermalsen) start om 15:00 uur met het Marcia Bamberg Swing Quartet. Onder begeleiding van John Ligthart en Ronald Weel op gitaar en Daniël Gueli op contrabas zingt Marcia Bamberg met veel passie de meest prachtige Franse en Engelse gipsy jazzliedjes. Rond 16:00 uur start het WASO-Quartet. De zaal is open vanaf 14:00 uur; de concerten duren tot circa 17:00 uur. Er is volop ruimte om te jammen (neem je instrument mee!!) en natuurlijk hebben we ook standjes met verkoop van instrumenten en cd’s. De toegang is € 15 (donateurs van onze stichting krijgen € 5 korting en betalen dus maar € 10). Reserveren is niet nodig en parkeren is gratis. NS-station Geldermalsen is op ongeveer 15 minuten loopafstand.

Graag zien we elkaar op 23 april!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF