To home (logo)

VERSLAG HCDF-CONCERT 15 OKTOBER 2023

Onderstaand verslag is opgesteld door Daniel ter Laan, met dank aan Joep Thijs en Daniel Gueli voor aantekeningen, audio- en beeldmateriaal.

In een drukbezochte Schenkerij De Beurs werd de concertmiddag geopend door Hugo Guezbar en Justin Geisler. Deze twee internationale aanstormende talenten werken momenteel samen met Mogeli Geisler (ritmegitaar en vader van Justin) en Esteban Felix (contrabas). Onlangs brachten ze een prachtig album uit met de title ‘Mer ham prala’ (wij zijn broers).

Ondanks de jonge leeftijd van zowel Justin en Hugo, ze zijn beiden 23, verraste deze formatie ons met een zeer volwassen uitvoering van een enigszins exotisch repertoire. Dit deden ze met verschillende inspirerende nummers zoals The Best Things In Life Are Free, Nica’s Dream, Time On My Hands, Le soir, Cleopatras Dream en Armando’s Rumba.

Verder hoorden we For Piputz, geschreven door Justin voor zijn zoontje. Een prachtige bossa met opwindende harmonieën en een pakkend thema. Evenzeer werd het publiek verwend met twee weinig gespeelde composities van Django Reinhardt: de melancholische ballad Lentement Mademoiselle en het opzwepende bebopnummer Nuits De Saint-Germain-Des-Prés.

Tussen al dit moois passeerde eveneens de zeer uitdagende wals Notes Noires van Fapy Lafertin de revue, en bovendien in een onvoorstelbaar rap tempo. Door hun vingers tegelijk dansend over de snaren in uni-solo werd in één oogopslag duidelijk hoe ongelofelijk sterk dit jonge duo op elkaar is ingespeeld.

Ondanks dat de heren er alle vier overduidelijk veel plezier in hadden, werd er uiterst geconcentreerd gespeeld. De thema’s werden trefzeker uitgevoerd, goed getimed en het spel was buitengewoon virtuoos. De improvisaties waren zeer origineel en inventief. Vloeiende lijnen kwamen meeslepend en met veel overtuiging en uitstekende techniek uit beide gitaren gerold.

Onder begeleiding van een retestrak ritmetandem en een zeer vaste en swingende begeleiding door zowel Mogeli als Esteban, was de gehele uitvoering uitermate gevorderd en ontwikkeld te noemen. Het swingde simpelweg de pan uit. Het geheel werd daarom ook niet voor niets zeer lovend en enthousiast ontvangen door het publiek. Er zijn trouwens ook video’s gemaakt die gratis te bekijken op YouTube staan.

Deze internationale, muzikale reis werd door dit kwartet uiteindelijk afgesloten met een zeer originele, swingende uitvoering van Pure Imagination uit de film Sjakie en de Chocoladefabriek. Al met al is duidelijk geworden dat het hier gaat om een onmiskenbaar, geweldig inspirerend en aanstormend talent.

Selmer505.com: Mozes Rosenberg & Smeily Adler Trio

“It’s an honor for me, to play with Mozes on one stage. Together is our first time. Yes, it’s a special day, because it’s the first time we have this special instrument on stage!”

Het mag dan een eerste keer zijn dat Mozes en Smeily samenspeelde, maar de onderlinge chemie en muzikale synergie spatte vanaf de allereerste noot van het podium. Het publiek keek overduidelijk uit naar dit optreden en werd voor hun geduld beloond met een vertoning van Mozes’ zijn opwindende vingervlugheid tot aan Smeily’s ontroerende etude en alles er tussenin.

Samen met, wederom, Esteban Felix op de bas vormde dit trio volgens Melvin Könings eigenlijk een kwartet. Zij presenteerde deze dag namelijk een nieuw project: Selmer #505. Deze zeer zeldzame, originele Selmer werd in 1940 persoonlijk gebouwd voor Django Reinhardt. Voor dit project zal het instrument worden bespeeld door verschillende, bijzonder getalenteerde gypsy jazzmuzikanten. Tijdens dit najaarsconcert waren Mozes Rosenberg en Smeily Adler aan de beurt.

Na een stevige inzet van Stompin’ At The Savoy werd meteen duidelijk wat voor een vlees we in de kuip hadden: moderne, energieke en vooral creatieve en originele improvisaties van beide heren over en weer. Beide virtuozen lieten hun uitmuntende techniek en ritmegevoel horen, maar elk met een kenmerkende, moderne eigen stijl. Hun samenspel was naadloos en liet zien dat we hier niet alleen te maken hebben met geweldige individuele muzikanten, maar ook een ongelooflijk krachtig duo van de bovenste plank.

Om de historische Selmer 505 aan het publiek te presenteren, speelde Smeily Adler de zeer melodieuze solo-etude For Josy, geschreven voor zijn jongste dochter. Voorafgaand aan het concert was er vanuit het publiek grote interesse voor de gitaar. Iedereen was benieuwd naar de klank. Voor een 84-jarige gitaar stelde Selmer 505 allesbehalve teleur, integendeel: Een zeer rond en droog geluid met scherp in het hoog en vol in het basregister. Door de geweldige projectie werd ook meteen duidelijk waarom de eerste Selmer modellen “Orchestra” werden genoemd: qua bereik en volume een heus orkest. De gitaar klinkt werkelijk fantastisch!

Hierna was het tijd voor Mozology. Een bebopnummer geschreven door Mozes in 2018, intussen ook wel bekend als de Donna Lee van de gypsy jazz. De compositie geeft blijk aan Mozes zijn voorliefde voor de moderne jazz. Andere nummers die volgde waren nummers zoals het pakkende I Love You, de klassieke bossa-standard Wave en het opzwepende Joseph Joseph. Kijk maar eens hier:

Mozes Rosenberg betoverde zoals altijd het publiek met zijn ongeëvenaarde vaardigheid op de gitaar. Zijn vingervlugheid en expressiviteit brachten zijn eigenzinnige en moderne improvisaties werkelijk tot leven. Esteban viel tijdens deze formatie bijzonder op door zijn originele en energieke stijl die ritmisch is en swingt: een pulserende cadans rolde uit de contrabas.

De nauwe interactie tussen Mozes en Smeily creëerde een intieme sfeer die het concert werkelijk onvergetelijk maakte. Door hun extreem goed ontwikkeld gehoor en muzikaliteit, was geen moment merkbaar dat ze nooit eerder samen hebben opgetreden. Improvisaties vloeide in elkaar over alsof dit trio al jaren samenspeelt. Ook de muzikale klik was vanuit het publiek overduidelijk voelbaar.

Selmer505.com, Mozes, Smeily en Esteban hebben weten te overtuigen. Adembenemende uitvoeringen van zowel bekende standards als origineel materiaal. Een veelbelovend concept.

Toegift

Om de middag af te sluiten nodigde Melvin alle zes heren tegelijk op het podium uit. Onder het genot van een verfrissend biertje speelden ze eerst Django’s Tiger. Kijk maar eens hier:

Ze sloten deze betoverende middag af met een bruisend Them There Eyes. Ook hier bleven de over en weer van originele frases en improvisaties tussen de muzikanten verbazingwekkend. 15 oktober zal nog lang nazinderen in de herinneringen van alle aanwezigen, van dit onvergetelijke najaarsconcert: Een zeer inspirerende middag vol talent en briljante muziek.

Voor het integraal terugkijken van de tweede helft van het concert kun je terecht op de website www.Selmer505.com. Hier vind je een link van zowel de Instagram als het Youtube-kanaal met de filmpjes alsook meer informatie over de gitaar en het project. Ook kun je je daar inschrijven om op de hoogte te worden gehouden van Mozes en Smeily hun aankomende cd. Voor enkele opnames van het eerste deel van het concert kan je kijken op het YouTube kanaal van @danielgueli.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, concerten en sessies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden

Word donateur

Vind jij het ook belangrijk dat de gypsy jazz in Nederland bekend gemaakt en gehouden wordt? Steun ons dan in ons doel en word donateur!

 

Meer informatie

Contact

Ophemertsestraat 11
4061 RA Ophemert
Nederland

E: contact@hcdf.nl
T: 06 - 4262 7976

IBAN:NL83 INGB 0005311022
BIC/Swift: INGBNL2A

 

facebook-pagina Stichting HcdF